Boganův pohár 2010

28.05.2010 22:14

Fotografie v sekci FOTOGALERIE

 

Raport Boganův pohár 2010

Opět po roce 21. až 23. května 2010 se v zařízení týdenního stacionáře Handicap centra Srdce, o.p.s. v Chotěšicích uskutečnil k uctění památky pana Mgr. Bohumila Šmída již třetí ročník celorepublikového turnaje lidí s mentálním postižením v paintballu s názvem Boganův pohár 2010.

 

Akce se zúčastnily 4 týmy. Každý tým se skládal z 5 střelců a jednoho hrajícího trenéra (i v případě letošního ročníku z trenérek s jednou vyjímkou). Turnaje se zúčastnili tyto týmy:

Domácí z Chotěšic – trenérka Valérie

Skoro domácí Poděbrad – trenérka Jitka

Držitelé minulého poháru z Rakovníka – trenérka Markétka a Petra

Složený tým dětí z okolí i z daleka – trenér Mlaďas

 

Po pátečním příjezdu, tradiční bouřce na úvod a ubytování všech účastníků následoval slavnostní nástup za zvuku národní hymny a vztyčení vlajky. Po školení všech bojovníků v bezpečné obsluze výstroje a výzbroje, následovala malá praktická ukázka ve střelecké zdatnosti pod názvem „Střel si svoji vedoucí“ a zároveň proběhla fyzická příprava na kombatové střelnici. Po exhibici v kličkování některých vedoucí, následovalo poklidné seznamovací sezení a přípravy na sobotní turnaj. Večerní porada trenérů byla vedena v duchu bojového rozdílení a představení několika inovací ve filosofii turnaje. Hlavní změnou bylo dvojnásobné zvětšení hřiště, doplněné o dřevěné překážky k vedení asymetrického boje. To sebou neslo i zmenšení počtu týmů pouze na čtyři ovšem s navýšením počtu bojovníků v týmu, takže v jednom zápase se utkalo dokonce 15 hráčů na hřišti. I bodování turnaje doznalo změny a opustili jsme model tabulky a přidělování bodů za vítězství. Bojovníci byli hodnoceni podle schopností, které předvedli v akci a paradoxně pro vítězství v poháru nemusel tým bezpodmínečně vyhrát, ale styl boje, nasazení a odvaha bylo to co prezident turnaje Kpt. Marek Šmíd oceňoval v průběžném hodnocení nejvíce. Sobotní ráno bylo plné turnajového očekávání. V prostoru hřiště bylo rozmístěno devatenáct nafukovacích překážek a uprostřed vlajka mezi dřevěnými překážkami a v bunkru. Úkolem hráčů bylo v několika rozdílných hrách získat vlajku a nenechat se u toho zasáhnout gelovou kuličkou vystřelenou nepřítelem. Na regulérnost celého klání opět dohlíželo a patronaci nad turnajem převzalo občanské sdružení Military Game,o.s.. Šéfrozhodčí Majk rozdal poslední instrukce k bezpečnosti a taktické rady a mohlo se začít. Na rozdíl od prvního a druhého ročníku, zde byla drobná úprava a to, že trenéři byli účastníky bitvy a sami hnali své bojovníky do útoku a určovali přímo v poli strategii své čety. Vzhledem k výše zmíněným úpravám probíhala jedna bitva minimálně 5 minut. Samotní klienti projevili oproti loňskému ročníku překvapivý pokrok. Nejen že se střelci poměrně dobře vyrovnali s faktem, že jejich vedoucí je na místě probíhající hry a zapojuje se do ní, ale byli již schopni drobných samotných rozhodnutí, základní taktiky a výkonů směrem k vítězství.

 

Po skončení turnaje byl na pořadu dne guláš. Po pořádném nášupu z kanónu a slehnutí oběda si pak každý mohl vybrat doplňkovou soutěžní disciplínu. Výrazným zpestřením sobotního odpoledne byl příjezd kolony historických vozidel Gaz klubu ČR. Účastníci turnaje pro řidiče vozů připravili střelbu na cíl ze vzduchové pistole a za to se jim dostalo nezapomenutelného zážitku – jízdy v terénu vojenským autem.

 

Vyhlášení výsledků se pak neslo ve velkém očekávání. Slavnostní vyhlášení výsledků vedl president turnaje kpt. Marek Šmíd.

 

Přehled výsledků:

Chotěšice – pohár za chrabrost

Rakovník – pohár za nezničitelnost

Poděbrady – pohár za rychlé utíkání

Složenina dětí – pohár za nebrečení

MG – pohár na pivo za nepití během turnaje

 

Mimo krásně broušených pohárů z dílny sklářského mistra Květoslava Bobra obdržel každý z bojovníků drobnosti vojenského charakteru a propagační materiály z Oddělení jízdní Policie Praha, za které patří poděkování Petrovi a Láďovi z tohoto oddělení. Jirka Kusák přivezl, jako již tradičně, s rodinou spoustu sušenek pro doplnění energie. Ceny byly předány, uznání bylo vyjádřeno velkým potleskem a nezbývalo tedy nic jiného, než druhý ročník Boganova poháru slavnostně ukončit nástupem a s rozkazem „vlajce čest“ uložit  Českou státní vlajku. Po slavnostní ceremonii, byla připravena pod dozorem Mariana Pudmarčíka grilovaná kýta, pivo jako křen a limča jako nejsladší polibek. Aby toho všeho nebylo dost, kluci z MG po soumraku zorganizovali střelbu z RPG, což byl ten nestylovější ohňostroj, který si Boganův pohár 2010 mohl přát.

 

Turnaje se zúčastnilo 30 lidí s mentálním postižení, a přibližně stejný počet rotujících organizátorů. Účast na turnaji byla bezplatná. Náklady na turnaj činily 14.899,- Kč. To je důkaz, že za málo peněz je i v době celosvětové krize možné pořídit hodně muziky. Stačí jen dobrá vůle a parta kamarádů.

Turnaj byl organizová týdenním stacionářem Handicap centra Srdce v Chotěšicích a podpořen sponzory ve formě hmotných darů i ve formě služeb. Bez jejich podpory a přiložených rukou by se tato akce neobešla. Děkujeme tímto jménem účastníků s mentálním postižením za krásný víkend:

 

Military Game,o.s. – zapůjčení minohledačky, RPG, sladkosti, plnění CO2, soudcování turnaje a všemožná fyzická pomoc a péče o značkovače a výstroj, včetně garance regulérnosti, bezpečnosti a legrace na turnaji – www.militarypaintball.cz
Ladislav Nágl – zapůjčení nafukovacích překážek a ochranné sítě, značkovačů a masek – www.hrajpaintball.cz
Ministerstvo obrany ČR – sponzorský dar k zakoupení kuliček
Speciální domov mládeže Chotěšice – ubytování, stravování, pitný režim, trička s výšivkou, ceny pro účastníky (ponožky, knihy…), stavba hřiště – www.sdmchotesice.cz
Handicap centrum Srdce, o.p.s. – finanční dar 14.899,-Kč z vlastního výdělku samotných účastníků z chráněné dílny
Sklářská dílna Květoslav Bobr – výroba turnajových pohárů
Oddíl jízdní policie Praha (Petr, Láďa) – tlumoky, es-šálky, polní lahve a presentační materiály
Keramické studio Lucie Stehlíkové – originální medaile
Rodina Kusákových – energetické tyčinky pro silné svaly
Pavel Bajer – trička pro bojovníky
Paní Švábová a paní Veselá – již tradičně napečeno a pití pro bojovníky

 

Mimo tyto jednotlivé sponzory patří velký dík všem, kteří jsou v dnešní uspěchané době ochotní věnovat svůj čas a sílu pro druhé. Výjimečné poděkování také patří Markovi Šmídovi, jenž jako prezident turnaje příjemně vtipným slovem provázel celým turnajem.

 

Bojovníci o Boganův pohár 2010 „POZOR“! Do dalšího ročníku „POHOV, ROZCHOD“!

Zapsal a užil si to s Vámi Michal Šmíd

Kontakt

Handicap centrum Srdce, o.p.s.

reditel@hcsrdce.cz

Ostende 88, Poděbrady 290 01

325642027
728180180

Vyhledávání

 

Nejbližší odběr bude v Srdíčku dne

5.9.2010 v 8:00 hod.

 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode